Parodontologija

Parodontologija je oblast koja se bavi proučavanjem i lečenjem potpornih struktura zuba, parodonta. Pored karijesa, najrasprostranjenija bolest usta i zuba je parodontopatija ili u narodu poznata kao paradentoza. Parodontopatija je hronična, dugotrajna bolest koja zahvata sve strukture potpornog tkiva zuba (gingiva, kost i vlakna koja povezuju zub za kost).

Parodontopatija<br />

Parodontopatija

Parodontopatija može biti bolest svih uzrasta. Kod mladih je to najčešće agresivna forma koja je ređa u odnosu na parodontopatiju odraslih, koja ima dugotrajan tok. Jedan od glavnih uzročnika je dentalni plak. U dentalnom plaku nalaze se bakterije koje svojim toksinima oštečuju potporni aparat. Neredovnim uklanjanjem plaka, minerali iz pljuvačke ugrađuju se i nastaju tvrde naslage ili zubni kamenac. Mnogi drugi faktori utiču na razvoj ovog oboljenja kao sto su, nepravilan položaj zuba,  protetski radovi, neadekvatne plombe, zatim opšta oboljenja kao što je dijabetes, neki lekovi, genetski faktori.

Koji su simptomi parodontopatije?

Prvi simptom je upala desni ili gingivitis. Dolazi do otoka desni, crvenila i krvarenja. Dalja progresija oboljenja dovodi do nastanka parodontalnog džepa. Parodontalni džep nastaje gubitkom kosti i produbljivanjem prostora između desni i zuba, on je siguran znak parodontopatije. Kod uznapredovalih oblika dolazi do promene položaja zuba i njihovog labavljenja.

Terapija Paradontopatije

Kako se leči parodontopatija?

Prema stadijumu oboljenja odlučuje se koja će terapija biti primenjena. Stadijum oboljenja utvrđuje  se pregledom pacijenta i tumačenjem rendgenskog snimka.

Kauzalna terapija podrazumeva uklanjanje dentalnog plaka, zubnog kamenca, kiretiranje parodontalnog džepa, kao i obuku pacijenta o pravilnom održavanju oralne higijene, korišćenju konca i interdentalnih četkica. Primenjuje se u početnom stadijumu parodontopatije koja se može zaustaviti uz redovne kontrole i pravilno održavanje oralne higijene.

Kada parodontopatija uznapreduje i kada kauzalna terapija ne daje rezultate primenjuje se hirurška metoda lečenja. Najčešća intervencija je hirurška obrada parodontalnog džepa (režanj operacija). Treba napomenuti da bez potpune saradnje pacijenta, primene svih saveta i redovne kontrole nijedna terapija neće imati pun efekat.

Terapija Paradontopatije

Prevencija parodontopatije

Kao i kod karijesa, primarna je dobra higijena zuba i to je najbolja zaštita. Redovno uklanjanje zubnog kamenca i plaka poželjno je bar dva puta godišnje kako bi prevencija bila maksimalna.

USLUGE

Bolesti zuba

Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Ortopedija vilica

Ortopedija vilica

Terapija parodontopatije

Terapija parodontopatije

Protetika

Protetika

Zakažite pregled online ili telefonom

4 + 7 =

Adresa: Omladinskih brigada 62, stan 4, prvi sprat 11070 Novi Beograd, Srbija

Telefon: 011/ 22 85 250

Mob: 063/ 35 50 17

Mob: 069/ 32 95 328

Radno vreme:

Ponedeljak - petak: 10-20h