Ortopedija vilica

Ortopedija vilicaOrtopedija vilica je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem prostornog odnosa i položaja vilica i zuba.  Položaj vilica i njihov međusobni odnos, kao i sam položaj zuba unutar njih uslovljen je mnoštvom faktora, od genetske osnove i predispozicija do uticaja spoljašnjih faktora sistemske i lokalne prirode.  Svaki od faktora ima svoju ulogu prilikom formiranja i rasta vilica i zuba, a dinamika razvoja i rasta nam omogućava da utičemo povoljno na te procese putem prevencije, pravovremenog dijagnostikovanja i terapije.

Pravilan i harmoničan odnos i položaj vilica i zuba je neophodan prvenstveno iz funkcionalnog razloga. Nepravilnosti odnosa i položaja mogu uzrokovati poremećaj žvakanja, disanja, pojačano trošenje zuba, parodontološke probleme, kao i problem održavanja higijene. Estetika je podjednako važan aspekt ove regije.

Prva poseta ortodontu je najbolja još u ranom uzrastu, gde se kliničkim pregledom mogu ustanoviti neke nepravilnosti i napraviti preliminarni plan praćenja rasta, motivacija u korekciji loših navika, kao i značaja očuvanja zdravlja mlečnih zuba I održavanja higijene, a ukoliko je neophodno uz dodatnu analizu studijskih modela i rendgen snimaka, započeti ranu terapiju.

Ortodontska terapija nema starosna ograničenja, s tim da postoje određeni periodi koji su najpovoljniji za korigovanje određenih nepravilnosti.  Najcešće primenjivane metode korigovanja nepravilnosti su mobilni i fiksni ortodontski aparati.

Mobilni aparati

Mobilni aparatiMobilni ortodontski aparati, aktivni i funkcionalni, najčešće se koriste u periodu aktivnog rasta deteta, i veoma su korisni u stimulisanju rasta vilica i njihovog dovođenja u povoljni međusobni odnos. Da bi se postigao željeni rezultat, mobilne aparate je neophodno nositi najmanje 14h dnevno, tako da su dobra motivisanost i deteta i roditelja neophodni. Razvoj materijala i tehnike omogućili su izradu mobilnih aparata koji bojama i dezenom povoljno utiču na raspoloženost malih pacijenata da ih nose.

Iako je teško motivisati male pacijente da nose mobilne aparate, pogotovo funkcionalne, koji drže vilice u određenom položaju i svojim oblikom i dimenzijama onemogućuju govor i uobičajeno funkcionisanje, mobilni aparati imaju izuzetno bitnu ulogu u stimulaciji i korekciji rasta vilica i zuba, i ne mogu potpuno biti zamenjeni fiksnim ortodonskim aparatima.

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni aparatiFiksni ortodontski aparati, kako sam naziv kaže, fiksirani su na zubima što im omogućava 24-časovnu aktivnost i samim tim kontinuirano delovanje, što vodi mogućnosti primeni blažih sila i manjoj traumi na zub i strukturu na koju se utiče. Takođe, fiksiranost aparata omogućava punu kontrolu terapeuta u toku terapije, što omogućava završetak u najkraćem mogućem roku.

Prosečan period nošenja fiksnog aparata je izmedju godinu i dve, tako da je motivisanost pacijenta ključna za saradnju. Završetak nošenja fiksnog aparata nije i završetak terapije, jer je neophodno nakon uklanjanja aparata nositi tzv. ritejnere koji će obezbediti stabilnost rezultata.

Postavka fiksnog aparata je bezbolna, a dobra higijena, koja je preduslov za početak terapije fiksnim aparatima, kao i pažljivo uklanjanje bravica nakon završetka aktivnog dela terapije, ne utiče štetno na zub i njegove strukture.

Bravice koje se koriste mogu biti izrađene od različitih materijala (metalne, bezmetalne), veličina (standardne, mikro), mehanizma vezivanja aktivnih elemenata (standardne, samoligirajuće), kao i primenjene tehnike (standardna, lingvalna).

Folije za ispravljanje zuba

invisalignPosebna metoda koja se izdvaja u korigovanju položaja zuba je upotreba folija za ispravljanje zuba.

Zahvaljujući razvoju 3D tehnologije, folija za ispravljanje zuba se izrađuje putem skeniranja modela vilica i zuba. Kompjuterskom analizom i planom dolazi se do konačnog željenog rezultata i konačne izrade serije folija koje postepeno koriguju položaj zuba. Prednost folija u odnosu na druge tehnike korekcije položaja zuba je njihova prozirnost, tako da su skoro nevidljive. Takođe, mogućnost skidanja folija znatno olakšava održavanje lične higijene, koja može biti otežana tokom nošenja fiksnih aparata.

Svaka nepravilnost zuba i vilica može se korigovati u okviru anatomskih i funkcionalnih potencijala tkiva, ukoliko se pravovremeno otpočne terapija.

 

Zakažite pregled online ili telefonom

7 + 8 =

Adresa: Omladinskih brigada 62, stan 4, prvi sprat 11070 Novi Beograd, Srbija

Telefon: 011/ 22 85 250

Mob: 063/ 35 50 17

Mob: 069/ 32 95 328

Radno vreme:

Ponedeljak - petak: 10-20h