Oralna hirurgija

 

Oralna hirurgija je oblast stomatologije, koja kod pacijenta obično izaziva nelagodnost i strah, a istina je da uz adekvatnu anesteziju i uputstva, kojih se pacijenti moraju pridržavati posle intervencije, nelagodnost vezana za intervenciju i postoperativni oporavak, mogu biti svedene na minimum. Sa druge strane, uz pomoć oralne hirurgije mogu da se otklone razne tegobe, koje pacijenti imaju zbog zuba, a ponekad je i poslednja nada da se neki zub sačuva. Neke od tih intervencija su vađenje impaktiranog umnjaka, apikotomija korena zuba, režanj operacija, kao i razne intervencije na koštanom i mekom tkivu, koje obuhvataju i ugradnju implantata.

Esteteska hirurgija

Parodontopatija

Parodontopatija može biti bolest svih uzrasta. Kod mladih je to najčešće agresivna forma koja je ređa u odnosu na parodontopatiju odraslih, koja ima dugotrajan tok. Jedan od glavnih uzročnika je dentalni plak. U dentalnom plaku nalaze se bakterije koje svojim toksinima oštečuju potporni aparat. Neredovnim uklanjanjem plaka, minerali iz pljuvačke ugrađuju se i nastaju tvrde naslage ili zubni kamenac. Mnogi drugi faktori utiču na razvoj ovog oboljenja kao sto su, nepravilan položaj zuba,  protetski radovi, neadekvatne plombe, zatim opšta oboljenja kao što je dijabetes, neki lekovi, genetski faktori.

Vađenje zuba (ekstrakcija)

Zubi koji su potpuno razoreni karijesom, gde lečenjem ne možemo spasiti zub, zaostali korenovi zuba, rasklaćeni zubi usled terminalnog stadijuma parodontopatije su indikovani za ekstrakciju. Način vađenja zavisi od konkretnog slučaja.

impaktirani zubi

Vađenje impaktiranih zuba

Impaktirani zubi su zubi kojima je rast onemogućen. Najčešće impaktirani zubi su „osmice“ (umnjaci). Od svih stalnih zuba, umnjaci su zubi, koji poslednji niču izmedju 18. i 25.godine. Medjutim, kod velikog broja ljudi, ne postoje povoljni uslovi za smeštanje ovih zuba na pravu poziciju, usled čega ostaju zarobljeni u lošem položaju, sto može da dovode do izvesnih problema i smetnji. Može doći do pojave otoka, bola, otežanog otvaranja usta. Čak i kad niknu, često zauzimaju nepravilan položaj i teško su dostupni za održavanje oralne higijene. Uz klinički pregled pacijenta i analizu rendgenskog snimka donosi se odluka o vađenju.

Pored umnjaka, očnjaci takođe mogu biti impaktirani. Često se dovode u zubni niz kombinovanom hirurško-ortodontskom terapijom.

Resekcija vrha korena (apikotomija)

Intervencija koja se primenjuje kod zuba koje nije moguće konzervativnim lečenjem sanirati. Nakon lečenja kanala korena odseca se inficirani vrh korena i zajedno sa njim uklanja proces iz kosti. Sama intervencija, uglavnom, traje kratko i trajno je rešenje problema. Retko je praćena posleoperativnim tegobama, uglavnom blagim otokom usne ili obraza, koji traju dan-dva.

Implantologija

Danas najaktuelnija hirurška intervencija podrazumeva ugradnju implantata, sto je potpuno razumljivo, jer se uz pomoć jedne, za pacijenta, jednostavne i kratkotrajne procedure, mogu ostvariti razne želje, a to je nadoknada nedostajućeg zuba, bez brušenja okolnih zuba ili prelazak pacijenta sa mobilne na fiksnu protetsku nadoknadu. Ova oblast oralne hirurgije je možda najmlađa, ali se najbrže razvija, jer pacijenti imaju sve veće zahteve za komforom i estetikom, a ova grana stomatologije zaista to i može da ponudi.

Ko su kandidati za implantate?

Iako je svaka osoba koja je izgubila barem jedan zub potencijalni kandidat za ugradnju implantata, ipak postoje uslovi koji moraju biti zadovoljeni. O tome se odlučuje nakon pregleda koji se u najvećoj meri sastoji od analize 3D snimka. Ona će pokazati postoji li dovoljno kosti za postavljanje implantata, zatim određivanje njegove tačne pozicije ugradnje. Pritom treba naglasiti da godine života nisu prepreka zahvatu. Imperativ je i dobra oralna higijena i redovna šestomesečna kontrola.

USLUGE

Bolesti zuba

Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Ortopedija vilica

Ortopedija vilica

Terapija parodontopatije

Terapija parodontopatije

Protetika

Protetika

Zakažite pregled online ili telefonom

7 + 8 =

Adresa: Omladinskih brigada 62, stan 4, prvi sprat 11070 Novi Beograd, Srbija

Telefon: 011/ 22 85 250

Mob: 063/ 35 50 17

Mob: 069/ 32 95 328

Radno vreme:

Ponedeljak - petak: 10-20h