Estetska stomatologija

 

Estetska stomatologija ne postoji kao posebna grana stomatologije, ona obuhvata nekoliko njih sa ciljem da omoguće zdrav i blistav osmeh, da poboljšaju estetsku vrednost zuba. Neke od intervencija su sanacija karijesa belim plombama, izbeljivanje zuba, izrada bezmetalnih krunica i mostova , keramičke ljuspice ( fasete ili veniri), ispravljanje zuba, čišćenje kamenca i poliranje zuba.

Esteteska hirurgija

Parodontopatija

Parodontopatija može biti bolest svih uzrasta. Kod mladih je to najčešće agresivna forma koja je ređa u odnosu na parodontopatiju odraslih, koja ima dugotrajan tok. Jedan od glavnih uzročnika je dentalni plak. U dentalnom plaku nalaze se bakterije koje svojim toksinima oštečuju potporni aparat. Neredovnim uklanjanjem plaka, minerali iz pljuvačke ugrađuju se i nastaju tvrde naslage ili zubni kamenac. Mnogi drugi faktori utiču na razvoj ovog oboljenja kao sto su, nepravilan položaj zuba,  protetski radovi, neadekvatne plombe, zatim opšta oboljenja kao što je dijabetes, neki lekovi, genetski faktori.

Terapija Paradontopatije

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je jednostavan način da ulepšate Vaš osmeh. To je u potpunosti neinvazivna i sigurna metoda koja neće oštetiti gleđ zuba. Pre samog tretmana zubi moraju biti sanirani i profesionalno očišćeni. Ono što treba napomenuti je da se izbeljivanjem neće promeniti boja plombi, krunica i mostova. Postoji više tehnika izbeljivanja, kućna ili ordinacijska.

Kućna tehnika izbeljivanja podrazumeva uzimanje otiska za izradu individualnih folija. Pacijent nakon obuke veoma lako može sam da nanosi gel (izbeljivač) u folije, koje nosi noću ili preko dana. Koriste se niže koncentracije izbeljivača koje su potpuno bezbedne. Ovaj način izbeljivanja traje nekoliko dana u zavisnosti od početne kao i od željene boje pacijenta. Tokom beljenja treba izbegavati obojena pića i hranu (kafa, crveno vino, cvekla…). Rezultati ovog načina izbeljivanja traju nešto duže u odnosu na ordinacijsko. Nakon određenog vremena, procedura se može ponoviti korišćenjem već postojećih folija. Ordinacijska tehnika izbeljivanja podrazumeva korišćenje izbeljivača veće koncentracije, zbog čega se radi u kontrolisanim uslovima. Potrebno je aplikovati zaštitu za gingivu i ostala meka tkiva. Postupak traje oko sat vremena. Prednost ove metode je što se već u prvoj poseti vide rezultati.

Izbeljivanje endodontski tretiranih zuba, to su zubi koji vremenom promene boju, postaju tamniji u odnosu na susedne zube. Kod ove metode gel se aplikuje u zub. Potrebno je nekoliko puta zameniti gel da bi se dobila željena boja.

Rezultati izbeljivanja zavise od prebojenosti zuba. Zna se da žućkasta i braonkasta boja brže reaguju na izbeljivanje od sive. Nakon izbeljivanja zubi mogu biti osetljivi, ali vrlo brzo nakon prestanka beljenja ovaj efekat se gubi. Bez obzira na način izbeljivanja, nakon tretmana radi se fluorizacija svih zuba, kao dodatna zaštita. Nakon dve nedelje od završetka izbeljivanja, dolazi do stabilizacije boje i tada je potrebno zameniti vidljive bele plombe koje nisu promenile boju. Izbeljivanje se ne radi u toku trudnoće i dojenja, kao ni kod mlađih od 16 godina.

fasete

Fasete

Predstavljaju minimalno invazivnu metodu za promenu boje, položaja i oblika zuba. Ova metoda zahteva malo ili nimalo brušenja, ako je potrebno brusi se do 0,5 mm prednje strane zuba. Fasete mogu biti od kompozitnih ili keramičkih materijala.

Kompozitne fasete se izrađuju od istog materijala kao i bele plombe. One mogu rešiti manje nepravilnosti, zatim finansijski su pristupačnije pacijentima, ali su potrebne češće korekcije.

Keramičke fasete su tanke keramičke ljuspe koje se trajno cementiraju za zub. One predstavljaju alternativu mnogim procedurama koje zahtevaju obimnije brušenje zuba, kao i vrhunsku estetiku.

USLUGE

Bolesti zuba

Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Ortopedija vilica

Ortopedija vilica

Terapija parodontopatije

Terapija parodontopatije

Protetika

Protetika

Zakažite pregled online ili telefonom

10 + 4 =

Adresa: Omladinskih brigada 62, stan 4, prvi sprat 11070 Novi Beograd, Srbija

Telefon: 011/ 22 85 250

Mob: 063/ 35 50 17

Mob: 069/ 32 95 328

Radno vreme:

Ponedeljak - petak: 10-20h